سیاست‌گذاری علم، فناوری و نوآوری

وبلاگ گروه سیاستگذاری علم و فناوری، پژوهشکده سیاستگذای علم، فناوری و صنعت دانشگاه صنعتی شریف

سیاست‌گذاری علم، فناوری و نوآوری

وبلاگ گروه سیاستگذاری علم و فناوری، پژوهشکده سیاستگذای علم، فناوری و صنعت دانشگاه صنعتی شریف

«برنامه پایش و ارزیابی» و «برنامه پایش و ارزیابی ملی» چیست و چه تفاوتی با چارچوب‌های پایش و ارزیابی و برنامه های کاری پایش و ارزیابی دارد؟

برای پاسخ به این سوالات کتاب " Making Monitoring and Evaluation Systems Work A CAPACITY DEVELOPMENT TOOLKIT" پیشنهاد می گردد که توسط انتشارات بانک جهانی در سال 2009 منتشر شده است. در بخشی هایی از این کتاب در پاسخ به سوالات بالا می خوانیم:

:bar_chart: برنامه پایش و ارزیابی، مستند روایی جامعی در مورد تمامی فعالیت های پایش و ارزیابی است. این برنامه سوالات اصلی پایش و ارزیابی را پاسخ میدهد؛ مانند اینکه چه شاخص هایی، چگونه، هرچند وقت یک بار و از کدام منابع باید اندازه گیری شوند. همچنین خطوط مبدا، اهداف و فرضیات کدامند و چگونه داده ها تفسیر و تحلیل خواهند شد، چطور و هر چند وقت یک بار گزارش های شاخص ها ایجاد و توزیع خواهند شد و اینکه اجزای نظام پایش و ارزیابی چگونه عمل خواهند کرد.


:chart_with_upwards_trend: یک برنامه ملی پایش و ارزیابی ، نوع خاص از برنامه پایش و ارزیابی است که روی این تمرکز میکند که چگونه یک نظام پایش و ارزیابی ملی (برای مثال در مورد ایدز، بخش آموزش، بخش سلامت، بخش خصوصی یا سایر بخش ها) کار خواهد کرد. معمولا یک نظام پایش و ارزیابی ملی (و به نوبه ی آن یک برنامه ملی پایش و ارزیابی) به نظام های پایش و ارزیابی ای نیاز دارد (و به نوبه آن به برنامه های پایش و ارزیابی) که توسط نهادهای مختلف تهیه شده و با هم هماهنگ و تنظیم شده و به یکدیگر متصل شده باشند. بنابراین یک برنامه ملی پایش و ارزیابی به سوالات اصلی پایش و ارزیابی در سطح ملی پاسخگو است (برای مثال: چگونه می توان میزان موفقیت مجموعه ای از اهداف ملی مانند آنچه که در برنامه توسعه ملی کشور، برنامه فقرزدایی ملی و یا استراتژی ملی مقابله با بیماری ایدز آمده است، را اندازه گیری کرد؟)

:o: اما تفاوت بین یک برنامه پایش و ارزیابی با یک نظام پایش و ارزیابی در آن است که برنامه پایش و ارزیابی تمام جنبه های نظام پایش و ارزیابی را مستند می کند. نظام پایش و ارزیابی از افراد و فرآیندهایی تشکیل شده که در محیطی توانمند با یکدیگر کار می کنند تا به اهداف یک نظام پایش و ارزیابی برسند.

:large_blue_diamond: از طرف دیگر تفاوت بین یک برنامه پایش و ارزیابی با برنامه کاری پایش و ارزیابی در آن است که برنامه پایش و ارزیابی مستندی روایی است که چگونگی عملکرد نظام پایش و ارزیابی را با جزئیات توصیف می کند. در مقابل، یک برنامه کاری پایش و ارزیابی بودجه ای مبتنی بر فعالیت است که اقدامات پایش و ارزیابی، مسئولیت ها، بازه های زمانی و هزینه ها را نشان می دهد. به بیان دیگر، یک برنامه کاری پایش و ارزیابی لیست همراه با هزینه های فعالیت هایی برای اجرای برنامه پایش و ارزیابی است که اجزای عملکرد نظام پایش و ارزیابی را می سازند. یک برنامه کاری پایش و ارزیابی می تواند پیوست یک برنامه پایش و ارزیابی باشد.

:white_circle: تفاوت بین برنامه پایش و ارزیابی با چارچوب پایش و ارزیابی: این دو مفهوم در حالت کلی به یک مساله اشاره می کنند. اغلب تعاریف و واژگان متفاوتی دارند. ما از واژه «برنامه پایش و ارزیابی» برای ارجاع به سندی استفاده میکنیم که شاخص های نظام پایش و ارزیابی را با فرمتی روایی توصیف میکند. در مقابل، طریقی که نظام پایش و ارزیابی عمل خواهد کرد و دیگر ویژگی های یک نظام و پایش و ارزیابی را اغلب چارچوب پایش و ارزیابی می نامند. البته باید توجه شود که در سایر نوشته ها و آموزه های پایش و ارزیابی، گاهی اوقات از واژه چارچوب پایش و ارزیابی برای ارجاع به «چارچوب نتایج» یا «چارچوب منطقی» استفاده می شود.


دریافت کتاب Making Monitoring and Evaluation Systems Work : A Capacity Development Toolkit


نویسنده: زهره قاسمی

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۵/۰۷/۰۳
مدیر سایت

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی